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Li Crolèye Djote di Warou

 

Ine bone ricète d'amon nos-ôtes
Une bonne recette de chez nous

 

Po k'mincî, i fåt bin nètî l'frîzé cô èt loukî a n' lèyî, d'vins lès foyes, nou viér, nole mohète, nole halène èt nou lum'çon.

Pour commencer, il faut bien nettoyer le chou frisé et regarder à ne pas laisser dans les feuilles ni vers, ni mouchettes, ni chenilles, ni limaces.

Wèstez l' cou dèl djote èt lès grozès gnèrveûres dè foûyèdje qui sèrît trop deûres a cûre. Ca chèvrè todi po lès robètes.

Coupez la tige du chou et les grosses nervures des feuilles qui sont trop dures à cuire. Elles serviront toujours pour les lapins.

Mètez l' djote el bolante êwe, cink munutes å long, adon-pwis lèyîz-l' digoter so l' pureû.

Mettez le chou dans de l'eau bouillante, cinq minutes, et ensuite laissez égoutter dans l'évier.

Divins 'ne grande cass'role, fé fonde dès crås lård, rostihez-î quéques crètons, tapez l' djote dissus avou dès rostèyès cwèsses èt dès crompîres d' ine sôre qui s'disfêt.

Dans une grande casserole, faites fondre du lard gras, rôtissez-y quelques lardons, et versez dessus le chou frisé, un morceau de plat-de-côte rôti et des pommes de terre d'une variété qui se défait.

On flûmion d' èwe, on pô dè peûve, dè sé, dè tin, ine foye di lawri, on clå d' claw'çon, dè peûs d'pèkèt, èt vos r'mètez l' covièke so l' tchôdron.

Versez un peu d'eau, du poivre, du sel, du thym, une feuille de laurier, un clou de girofle, et des baies de genévrier, et remettez le couvercle sur le chaudron.

Lèyîz cûre, nin trop reû, ine bone eûre èt d'mèye.

Laissez cuire, pas trop fort, une bonne heure et demie.

Bodjîz l' covièke èt lèyîz cori l' èwe qu' i-n-åreût d' trop'. Rimètez 'ne nokète di boûre èt grètez 'ne némoscåde a voste îdèye.

Ôtez le couvercle et laissez partir l'eau en trop. Remettez une noix de beurre et grattez une noix de muscade selon votre goût.

Vos chèvrez çoula avou dès p'tits blancs-ognons å vinêgue, po r'lèver l' gos, èt vos magn'rez turtos a v' fé glèter l' minton.

Pour relever le goût vous la servirez avec de petits oignons blancs au vinaigre et vous en mangerez tous à vous en lécher les babines.

 

Lès Magneûs d'Crolèye Djote di Warou

Les Mangeurs de Potée au Chou Frisé de Waroux

 

 

 
 
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